A FAIR PROJEKTRŐL – FAIR

Fighting Against Inmates’ Radicalisation

763538 - FAIR - JUST-AG-2016/JUST-AG-2016-03 PROJECT NUMBER: 763538

  • A fogvatartottak erőszakos radikalizálódásának megelőzése.
  • Radikális eszmékkel való szakítás elősegítése.
  • Társadalomba való visszailleszkedés megkönnyítése.

A FAIR PROJEKTRŐL

A fogvatartottak erőszakos radikalizálódásának megelőzése.

Radikális eszmékkel való szakítás elősegítése.

Társadalomba való visszailleszkedés megkönnyítése.

A FAIR projekt az iszlám radikalizáció problémájával foglalkozik, különös tekintettel a börtönökre, megpróbálva:

  • létrehozni egy belső, azonnali figyelmeztető rendszert, amelyet a börtönök üzemeltetői működtetnek, és már korai stádiumban észleli a radikalizáció tüneteit, valamint
  • kidolgozni egy modellt, amely a tradicionális fogva tartás alternatíváját nyújtja és magában foglalja a szélsőséges fogvatartottak szakítását a radikális eszmékkel és a rehabilitációjukat elősegítő programokat.

A FAIR projekt fő célkitűzései:

  • megelőzni és megakadályozni, hogy az ISIS-hez köthető terrorista csoportok európai, és a projektben részt vevő országokban élő külföldi állampolgárokat radikalizáljanak és toborozzanak,
  • a börtönökben elősegíteni a radikalizált fogvatartottak radikális eszmékkel való szakítását.

A FAIR projekt a következő célcsoportokat szólítja meg és vonja be munkájába, számos tevékenység segítségével:

  • 170 BÖRTÖNÖKBEN DOLGOZÓ SZAKEMBER (büntetés-végrehajtási dolgozók, társadalmi segítségnyújtási szervezetek, egészségügyi szervezetek, önkéntesek, vallási szervezetek képviselői, jogászok) vesz részt a vitacsoportok munkájában és a börtönüzemeltetők számára szervezett képzésben (WP4), hogy növelje szakértelmét és fejlessze képességeit, és hogy kialakítsa a börtönben a radikalizálódási folyamatot észlelő és monitorozó rendszert. A program elemzi az európai legjobb gyakorlatokat azzal kapcsolatosan, hogy hogyan lehet megelőzni az erőszakos radikalizálódást és felvenni vele a harcot. A börtönüzemeltetők igényeinek feltérképezése is a program részét képezi (WP3). A programot két internetes eszköz is támogatja: egy online platform hasznos forrásokkal és egy online konzultációs szolgáltatás a börtönüzemeltetők számára – mindkét eszköz népszerűsítésre kerül közösségi hálózatokon és különféle eseményeken a 9 partner országban (WP2).
  • 50 FOGVATARTOTT, aki már radikalizálódott vagy ki van téve szélsőségesek toborzási szándékának vesz majd részt a rehabilitációs programban, 8 EU-s börtönben (HU, IT, LT, MT, NL, PT, RO, SI).
  • 162 ÉRINTETT FÉL az igazságszolgáltatási rendszerből és intézményekből vesz részt az olyan alternatív büntetés-végrehajtási intézetek létrehozását szolgáló modell elterjesztésében (WP5), ahol a radikalizálódott rabok rehabilitációja zajlana, annak érdekében, hogy olyan megállapodások születhessenek, amelyek lehetővé teszik a modell gyakorlati bevezetését a büntetés-végrehajtási rendszerekben.