DESPRE PROIECTUL FAIR – FAIR

Fighting Against Inmates’ Radicalisation

763538 - FAIR - JUST-AG-2016/JUST-AG-2016-03 PROJECT NUMBER: 763538

  • Prevenirea radicalizarii violente a detinutilor.
  • Promovarea dezangajarii.
  • Facilitarea reintegrarii in societate.

DESPRE PROIECTUL FAIR

Prevenirea radicalizarii violente a detinutilor.

Promovarea dezangajarii.

Facilitarea reintegrarii in societate.

FAIR adreseaza problema radicalizarii islamice, avand o tinta specifica inspre sistemul penitenciar, incercand:

  • sa creeze un sistem de avertizare intern si prompt pus in practica de catre lucratorii din penitenciare, astfel incat sa poata detecta radicalizarea, semnele ei, intr-o faza incipienta
  • sa elaboreze un model alternativ la detentia inteleasa in mod traditional, care sa includa dezangajarea si programe de reabilitare pentru detinutii extremisti.

OBIECTIVELE principale ale proiectului FAIR sunt:

  • Sa previna si sa descurajeze procesul de radicalizare si de recrutare a cetatenilor Europei si a cetatenilor straini rezidenti in tarile participante la proiect la grupari teroriste afiliate la ISIS.
  • Sa promoveze comportamente de dezangajare la indivizii radicalizati in inchisori.

Prin diversele sale activitati, FAIR adreseaza si include in mod activ urmatoarele grupuri tinta:

  • 170 de profesionisti care lucreaza in sistemele penitenciare (politie penitenciara, asistenti sociali lucratori in penitenciare, lucratori in domeniul sanatatii din penitenciare, reprezentanti ai cultelor religioase, avocati) sunt inclusi in grupurile de discutie si in programele de pregatire profesionala pentru lucratorii de penitenciare (WP4) pentru a-si dezvolta competentele si aptitudinile, si pentru a crea sistemul de alarma care sa detecteze si sa monitorizeze procesul de radicalizare din inchisori. Programul urmeaza analizele efectuate asupra celor mai bune practici la nivel European in privinta masurilor de combatere a radicalizarii violente si de identificare a nevoilor lucratorilor de penitenciare (WP3). Programul va fi sustinut prin doua mijloace web: o platforma web cuprinzand resurse utile si un serviciu de consultare online pentru lucratorii din penitenciare, ambele disseminate prin retelele sociale si prin evenimente live in cele 9 tari partenere (WP2).
  • 50 de detinuti radicalizati vizibil sau vulnerabili la recrutarea extremista vor fi integrati in programele de reabilitare in penitenciare din 8 tari europene (HU, IT, LT, MT, NL, PT, RO, SI).
  • 162 de beneficiari din sistemele judiciare si reprezentanti institutionali vor fi implicati in raspandirea modelului centrului de detentie alternativa pentru detinuti radicalizati (WP5) pentru a stabili intelegeri care sa permita operationalizari concrete de fezabilitate in sistemele penitenciare.