Fighting Against Inmates’ Radicalisation

763538 - FAIR - JUST-AG-2016/JUST-AG-2016-03 PROJECT NUMBER: 763538

 • Prevenirea radicalizarii violente a detinutilor.
 • Promovarea dezangajarii.
 • Facilitarea reintegrarii in societate.

Colaborarea cu instituțiile externe

Grupul țintă

Ofițeri de penitenciar

Conducerea penitenciarelor

Ofițeri de probațiune

Ofițeri de eliberare condiționată

Ofițeri de legătură

Asistenți sociali pentru reintegrare

 

Număr de participanți sugerat

14 participanți

 

Durata

2 ore

 

Echipamente

 • Flipchart
 • Material înmânat: listă de ONG-uri (alcătuită de Facilitator)

 

Obiectivul

Obiectivul acestei lecții este de a spori conștientizarea faptului că radicalizarea nu este unica problemă a penitenciarelor, departamentelor sau centrelor. Este o problemă globală, una care trebuie gestionată în comun de diferitele instituții. ONG-urile au tendința de a fi mai centrați pe un domeniu al reintegrării și reabilitării. Pe durata acestei lecții, participanții vor deveni mai familiarizați cu ONG-urile care activează la nivel mondial și local, spre beneficiul persoanelor încarcerate, mai ales acei deținuți care sunt radicalizați sau în pericol de a fi radicalizați.

 

Rezultatele procesului de învățare

La finalul acestei sesiuni, participantul trebuie să poată dezvolta următoarele:

 

Cunoștințe

 • Cunoașterea variatelor organizații (ONG-uri) din țările lor care oferă servicii deținuților și deținuților radicalizați.

Abilități

 • Deținerea abilităților necesare pentru a face legătura dintre penitenciar și instituțiile respective, ca și know-how-ul pentru introducerea acestor ONG-uri pentru deținuți.

 

Atitudini

 • Acceptarea diferitelor puncte de vedere atunci când este vorba de reabilitarea și reintegrarea infractorilor radicali.
 • Pregătirea pentru adoptarea diferitelor metode, așa cum au fost acestea introduse de diferite organizații.

 

Introducere în lecție

 

Pasul  1: Descrieți pe scurt ce este un ONG și care este rolul preluat de acesta*

Pasul  2: La câte ONG-uri care au în vedere ajutarea deținuților și foștilor deținuți în mod global vă puteți gândi?

Pasul  3: Câte funcționează în țara dvs.?

Pasul  4: Câte dintre acestea sunt specifice pentru domeniul radicalizării?

 

Dezvoltare

Nivelul introductiv

Pasul  5: Fiecare participant va primi un Material înmânat cu o listă de ONG-uri și anumite informații despre fiecare. Aș vrea să activați în perechi pentru a vă familiariza cu fiecare ONG.

Pasul  6:  Doresc ca fiecare pereche să aleagă un ONG și să listeze:

 1. Ce tip de ajutor poate oferi acest ONG
 2. Cum își poate oferi serviciile? (de exemplu, membrii ONG-ului vizitează deținuții? Prin scrisori și trimiterea elementelor de bază necesare? Prin ajutarea familiei deținuților?)
 3. De ce ar aduce acest ONG beneficii deținuților radicalizați și penitenciarului?

 

Pasul  7:   Vă rugăm să vă prezentați lucrarea restului grupului. Urmăriți fiecare prezentare, iar restul grupului este invitat să comenteze, să furnizeze mai multe informații sau să adreseze întrebări.

 

Pasul  8: Credeți, ca grup, că existența ONG-urilor ca cele menționate ar fi benefică pentru deținuți și pentru penitenciar? De ce? De ce nu?

 

Nivelul avansat

Pasul  9: Acum că dețineți o imagine clară a ONG-urilor disponibile la nivel local, reveniți la poziția dvs. curentă și puneți-vă într-o situație în care vă confruntați cu un deținut care a fost încarcerat pentru comiterea infracțiunilor de terorism. Acest deținut prezintă semne de de-radicalizare dar, totuși, nu sunteți complet sigur că acest deținut nu se va abate de la acest drum atunci când va fi eliberat, peste două luni. Ce veți face?

 

Concluzii

Nivelul introductiv

Acum că aveți o imagine foarte clară a ONG-urilor locale, aș vrea să vă menționez domeniile în care un ONG este mult mai bine dotat pentru a ajuta decât penitenciarul în sine.

Nivelul avansat

Am văzut că ONG-urile locale și anumite ONG-uri de la nivel mondial pot oferi asistență. Puteți indica aspecte pro și aspecte contra cu privire la ajutarea deținuților de ONG-urile locale mai degrabă decât de ONG-urile de la nivel mondial?

 

Evaluare

Să vedem ce am învățat astăzi:

Puteți menționa toate ONG-urile care funcționează, la nivel local, și ce fac acestea?

Materiale de citit

Nivelul introductiv

Materiale obligatorii de citit:

Material înmânat asupra diverselor ONG-uri disponibile

Materiale suplimentare de citit:

Căutări online ale ONG-urilor menționate pe durata sesiunii

 

Nivelul avansat

Materiale obligatorii de citit:

Material înmânat asupra diverselor ONG-uri mondiale, chiar dacă nu operează la nivel local

Materiale suplimentare de citit:

Căutări online ale ONG-urilor menționate pe durata sesiunii

 

Informații pentru Facilitator

Anterior lecției, Facilitatorul trebuie să alcătuiască o listă a ONG-urilor care asigură servicii deținuților și care operează în țara respectivă, ca și informații despre fiecare ONG. Aceste informații trebuie să cuprindă: denumirea, adresa și umărul de telefon de contact al ONG-ului, serviciile oferite de acesta, și dacă există orice timp de așteptate între solicitarea serviciilor și obținerea acestora.

 

Pentru grupul avansat, este necesară o listă ulterioară și anumite informații de istoric asupra ONG-urilor mondiale care operează în țară.

Facilitatorul poate dori, de asemenea, să invite un reprezentant al ONG-urilor pentru a transmite o prezentare scurtă a serviciilor oferite ca și concluzie pentru lecție. Dacă nu este disponibil, un pliant al ONG-ului va fi interesant pentru participanți deoarece le va da o imagine mai clară decât un simplu text.

 

*Un ONG (Organizație Non-Guvernamentală) este non-profit și mulți membri sunt voluntari. Este finanțat prin donații private și/sau de stat și astfel, este independentă de controlul guvernamental. ONG-urile au fost create, în mare parte, pentru gestionarea problemelor caritabile, a ajutoarelor de dezvoltare și a dezvoltării sustenabile. ONG-urile lucrează, de asemenea, pentru a spori conștientizarea asupra aspectelor critice.

 

 

ONG-uri malteze:

Prison Fellowship

Mid-Dlam ghad-Dawl

Alliance Foundation