Fighting Against Inmates’ Radicalisation

763538 - FAIR - JUST-AG-2016/JUST-AG-2016-03 PROJECT NUMBER: 763538

 • Prevenirea radicalizarii violente a detinutilor.
 • Promovarea dezangajarii.
 • Facilitarea reintegrarii in societate.

Opțiuni locative: integrare sau segregare?

Grupul țintă

Ofițeri de penitenciar

Conducerea penitenciarului

Decidenți politici

 

Număr de participanți sugerat

14 participanți

 

Durata

3 ore

 

Echipamente

 • Proiector date
 • Laptop și prezentare PPT
 • Flipchart
 • Pentru grupul avansat: Material înmânat, Chudov (2011)

Obiectivul

Capacitatea de a înțelege diferite ideologii în relație cu cazarea extremiștilor violenți în cadrul unui mediu penitenciar. În prezent, dezbaterea privește segregarea și integrarea. Prezenta lecție are în vedere analizarea ambelor filozofii și sublinierea punctelor tari și a punctelor slabe ale fiecăreia. Aceasta trebuie să conducă la cunoașterea unei mai bune evaluări și gestionări a riscurilor cu privire la cazarea extremiștilor violenți.

Această sesiune se va baza pe dezbateri și lucru în grup.

Rezultatele procesului de învățare

La finalul acestei sesiuni, participantul trebuie să poată dezvolta următoarele:

Cunoștințe

 • Înțelegerea diferențelor dintre segregare și integrare într-un mediu penitenciar.
 • Fluență în elementele pro și contra segregării și integrării și înțelegerea momentului și modului în care fiecare opțiune ar fi calea ideală de adoptat.

 

Abilități

 • Încredere pentru evaluarea riscurilor referitoare la deținuți cu privire la dacă aceștia ar trebui separați sau incluși.

Atitudini

 • Dezvoltarea strategiilor pentru cazarea extremiștilor violenți care se bazează pe evaluarea riscurilor mai degrabă decât pe părtinire.
The Independent: Guvernul britanic vrea să separe extremiștii în penitenciare. Oare știe cum a fost fondată ISIS?
 • O atitudine pozitivă și practică pentru gestionarea aspectelor sensibile cum ar fi radicalizarea în orice caz, fie pe baza informațiilor clare sau a suspiciunilor.

Introducere în lecție

Puneți-vă în această situație:

A fost adus un nou deținut în aripa dvs., pe timpul nopții. Vi s-a spus că el/ea a fost condamnat/condamnată pentru infracțiuni de terorism și că a fost mutat/mutată aici, de la un alt penitenciar.  Totuși, nu vi s-a spus mai mult. Deținutul este supărat în mod vizibil. Există doar două spații libere în aripă, o cameră cu un pat și un pat într-o dublă. Unde ați caza noul deținut?

Ați fi liniștit să lăsați deținutul în celula aleasă de dvs. o perioadă mai mare de timp sau ați avea în vedere să îl/ o mutați într-o celulă, aripă sau chiar într-un bloc diferit?

Cum ați gestiona predarea către personalul de zi?

Dezvoltare

Nivelul introductiv

Pasul  1: Slide-urile 1-9 oferă o introducere în diferențele teoretice dintre Integrare și Segregare. Facilitatorul le parcurge alături de participanți. În această etapă, nu sunt discutate aspectele pro și contra ale niciunei metode.

Pasul  2: Odată ce participanții înțeleg complet diferențele dintre cele două ideologii, facilitatorul roagă grupul să menționeze aspectele pro și contra ale amândurora. Toate răspunsurile sunt scrise de facilitator pe flipchart.

 
„Sunt foarte afectat de izolare și radicalizarea este, poate, cel mai grav efect al izolării mele.” Anders Behring Breivik,

ucigaș norvegian în masă

 

Pasul  3: După ce grupul și-a epuizat ideile, facilitatorul va compara și va diferenția listele scrise cu slide-urile 12-14 care oferă o listă comprehensivă, dar nu exclusivă, a aspectelor pro și contra ale ambelor opțiuni.

 

Pasul  4: Credeți că o abordare cu metode mixte ar funcționa, prin utilizarea aspectelor pozitive ale segregării și integrării? Cum ar fi implementată o atare abordare? Motivați-vă răspunsurile.

 

Nivelul avansat

“Dacă nu ar fi niciun penitenciar american în Irak, nu ar exista niciun SI acum. Bucca a fost o fabrică. Ne-a făcut pe noi toți. Ne-a construit ideologia.”  Abu Ahmed, reprezentant de vârf ISIS

Pasul  4: Vizionați slide-ul 15 acolo unde este indicat un citat din Abu Ahmed. Acum, vă rugăm să citiți articolul înmânat dvs.

 

Pasul  5: Imaginați-vă că lucrați, în poziția dvs. curentă, la penitenciarul Bucca. Cum v-ați fi îndeplinit îndatoririle respective acolo? De ce?

 

Concluzii

Nivelul introductiv

Scenariul la care s-au transmis răspunsuri la începutul lecției este analizat din nou, de data aceasta prin luarea în considerare a sesiunii de formare. Ce credeți că este diferit acum? De ce?

Nivelul avansat

Pasul  1: Scenariul transmis și la care s-au asigurat răspunsuri, la începutul lecției, este analizat din nou. Participanții își vor evalua răspunsurile și le vor modifica în conformitate cu noile lor cunoștințe privitoare la segregare și integrare.

Pasul  2: De ce credeți că este important pentru personalul din penitenciare să înțeleagă aceste distincții? Credeți că va face o diferență cu privire la conducerea unui penitenciar?

 

Evaluare

Să vedem ce am făcut astăzi:

Pasul  1: Menționați primele două aspecte pro care vă vin în minte referitor la segregare și două aspecte pro referitoare la integrare.

Pasul  2: Cum credeți că această lecție v-a ajutat în poziția dvs. curentă, din cadrul penitenciarului?

Materiale de citit

Nivelul introductiv

Materiale obligatorii de citit:

Puțini deținuți în ‘închisorile pentru jihadiști’ deoarece Marea Britanie se teme de impactul asupra drepturilor omului  (3.06.2018). Extras de la: https://www.business-standard.com/article/international/few-inmates-in-jihadi-jails-as-uk-fears-human-rights-backlash-118060300357_1.html

Guvernul vrea să separe extremiștii în penitenciare. Știe cum a fost fondată ISIS? (23.08.2016). Extras de la: https://www.independent.co.uk/voices/prison-segregations-isis-founded-uk-jails-extremists-liz-truss-a7205191.html

Ucigașul norvegian Breivik spune că încarcerarea în izolare l-a ‚radicalizat și mai mult’ (12.01.2017). Extras de la: https://www.bbc.com/news/world-europe-38603187

 

Materiale suplimentare de citit:

ÎNCHISORI JIHADISTE: Rețele extremiste construite gata de a lovi DINĂUNTRUL penitenciarelor franceze (23.08.2016). Extras de la: https://www.express.co.uk/news/world/703136/Jihadi-jails-Extremist-networks-built-inside-French-prisons

Jones, C.; & Morales, R. (2012). Integration versus Segregation: A Preliminary Examination of Philippine Correctional Facilities for De-Radicalization (Integrare versus segregare: O examinare preliminară a unităților corecționale din Filipine pentru de-radicalizare), Studies in Conflict & Terrorism, 35(3), 211-228.

 

Nivelul avansat

Materiale obligatorii de citit:

Chulov, M. (11.12.2014). Isis: Povestea din interiorul organizației. The Guardian. Extras de la: https://www.theguardian.com/world/2014/dec/11/-sp-isis-the-inside-story

Materiale suplimentare de citit:

Dolovich, S (2011). Strategic segregation in the modern prison (Segregare strategică în penitenciarul modern). American Criminal Law Review, 48(1).

Informații pentru Facilitator

Facilitatorul trebuie să cunoască teoriile generale referitoare la cazare, ca și dezbaterea integrare-segregare. Este important să înțeleagă că motivele pentru segregare din unele țări nu sunt utilizate doar pentru radicali, ci și pentru variate cauze și forme de violență.