Fighting Against Inmates’ Radicalisation

763538 - FAIR - JUST-AG-2016/JUST-AG-2016-03 PROJECT NUMBER: 763538

 • Prevenirea radicalizarii violente a detinutilor.
 • Promovarea dezangajarii.
 • Facilitarea reintegrarii in societate.

Reabilitare în Penitenciar

Grupul țintă

Asistenți pentru reabilitare

Ofițeri de penitenciar

Conducerea penitenciarelor

Ofițeri de probațiune

Ofițeri de eliberare condiționată

Ofițeri de legătură

 

 

Număr de participanți sugerat

14

 

Durata

2 hore

 

Echipament

 • Tablă
 • Laptop
 • Proiector date
 • Flipchart
 • Proiecții audio
 • (televizor mare)

 

Obiectivul

Sistemele penitenciar și de probațiune devin rapid din ce în ce mai implicate în radicalizarea care conduce la extremismul violent. În special, mediul penitenciar poate reprezenta un creuzet potențial pentru radicalizare din cauza următoarelor riscuri:

 • recrutarea altor deținuți;
 • sprijinirea grupurilor extremiste din penitenciar;
 • obținerea sprijinului de la grupurile extremiste din afara penitenciarului;
 • pregătirea pentru actele ilegale inspirate de ideologii/extremiste violente după eliberare; și
 • ostilitate la adresa altor grupuri de deținuți și/sau personal din penitenciare.

Nemulțumirile, frustrările sau furia din penitenciare sunt legate de radicalizare. Totuși, trebuie subliniat faptul că penitenciarul nu este principalul incubator al radicalizării. Mai important, sistemele penitenciar și de probațiune reprezintă parteneri puternici pentru de-radicalizare, descurajare, reabilitare și reintegrare. Radicalizarea care conduce la extremismul violent nu este un fenomen nou pentru penitenciar și probațiune, dar scala curentă a problemei, alături de numerele din ce în ce mai mari de infractori extremiști (mai ales luptători străini) solicită o reflecție asupra perspectivelor, măsurilor și intervențiilor existente.

 

Rezultatele procesului de învățare

Cunoștințe

Cunoașterea istoricului teoretic asupra motivațiilor pentru implicarea în grupurile extremiste. Unii dintre factorii motivanți trebuie să includă:

 • răspunsul la violență și locurile sigure pentru femei;
 • excluziunea economică și politică a femeilor;
 • dobândirea stimei de sine și asumarea rolurilor neconvenționale care pun sub semnul întrebării normele societății referitoare la sexe;
 • gândirea religioasă și femeile;
 • influența membrilor bărbați ai familiei ca principali recrutanți;
 • influența mediilor sociale orientate asupra femeilor.

 

Abilități

Cunoașterea faptului că radicalizarea care conduce la extremismul violent în mediul penitenciar comportă provocări noi și recurente. Aceste provocări sunt adeseori multifațetate și pot fi gestionate în moduri diferite, prin variate intervenții, în variat etape ale sistemului de justiție penală.

 

Atitudini

Abilitățile și competențele personalului, mai ales cu privire la radicalizare și extremism, necesită sensibilitate și înțelegere cu privire la normele, valorile și expresiile culturale și religioase. Este important să se construiască o relație adecvată personal-deținut. Personalul care gestionează teroriștii condamnați are nevoie de un set de abilități specifice și nu toți membrii personalului vor fi adecvați pentru gestionarea radicalizării și extremismului violent.

 

Introducere în lecție

Oamenii părăsesc Europa pentru a merge în Siria, Irak, Mali sau Ucraina pentru a  deveni luptători străini și a se implica în comportamentul violent. La momentul revenirii lor în Europa, aceștia pot intenționa să rănească țările din care au plecat. În unele state, toate persoanele care revin și cele care se pregătesc să călătorească sunt puse sub acuzare, astfel reprezentând o nouă provocare pentru sistemul judecătoresc și penitenciar. Totuși, profilurile indivizilor care planifică să plece sau să revină sunt foarte diverse și nu reprezintă întotdeauna cazuri reale de radicalizare.

 

Dezvoltare

Nivelul introductiv

Pasul  1: Reamintiți-vă Secțiunea A acestui manual. Ce tipuri diferite de eforturi de prevenire și reabilitare a radicalizării puteți menționa?

 

Pasul  2:  Într-un mediu penitenciar, diferite țări au diferite abordări. Așa gestionează Arabia Saudită radicalizarea: https://www.youtube.com/watch?v=JupSK4odKWQ&t=2s

 

Pe de altă parte, Franța merge într-o direcție diferită: https://www.youtube.com/watch?v=EQv9UP-Ty48

 

Pasul  3: Ați spune că ambele cazuri sunt extreme în felul lor? Ar putea funcționa? Motivați-vă răspunsurile.

 

Pasul  4: Cum ați combina ambele abordări și ce alte programe ați introduce?

 

Nivelul avansat

Pasul  5: Cu referire la filmulețul despre Arabia Saudită, de mai sus, o asemenea abordare ar funcționa cu diferite forme de radicalizare (de exemplu, politică, religioasă, de tip “lup singuratic”) într-un mediu european? Motivați-vă răspunsurile.

 

Pasul  6: În perechi, reformați exemplul Arabiei Saudite, adaptați orice programe și condiții pe care le considerați necesare, pentru a se potrivi propriilor dvs. medii penitenciare locale.

 

Concluzii

Nivelul introductiv

Cum ați introduce un program referitor la radicalizare deținuților, celor care au fost evaluați ca fiind radicalizați, ca și celor care sunt suspectați de a fi radicalizați?

Nivelul avansat

Cum ați integra un program de contra-radicalizare într-un regim penitenciar normal pentru a lua în considerare deținuții respectivi care sunt suspectați de a fi radicalizați?

Evaluare

Menționați anumite eforturi pentru contracararea radicalizării într-un mediu penitenciar.

Materiale de citit

Nivelul introductiv

Materiale obligatorii de citit:

‘O transformare incredibilă’: cum reabilitarea și nu penitenciarul a funcționat pentru un american convertită la ISIS (2018). Extras de la: https://www.theguardian.com/us-news/2018/jan/04/american-isis-abdullahi-yousuf-rehabilatation

Materiale suplimentare de citit:

Rolul Societății Civile în Reabilitare și Reintegrare Legate de Extremismul Violent. Extras de la https://reliefweb.int/report/world/civil-society-s-role-rehabilitation-and-reintegration-related-violent-extremism

Penitenciarele britanice ar trebui să se centreze pe reabilitare pentru a împiedica atacurile viitoare. Extras de la: https://www.middleeasteye.net/columns/prison-uk-radicalisation-muslim-rehabilitation-128377382

 

Nivelul avansat

Materiale obligatorii de citit

RAND (2008). Radicalizare sau Reabilitare

Materiale suplimentare de citit:

Prevenirea sau Promovarea Radicalizării? O analiză critică a celei mai noi strategii de prevenție a Marii Britanii http://smallwarsjournal.com/jrnl/art/preventing-or-promoting-radicalization-critical-analysis-united-kingdoms-newest-prevent

 

Informații pentru Facilitator

Facilitatorul trebuie să fie foarte familiarizat cu teoriile penologice generale ale reabilității și descurajării anterior participării la această sesiune. Reabilitarea funcționează pe baza acelorași teorii, cu toate că adaptate puțin la infracțiune și nevoile individuale ale infractorului.