Fighting Against Inmates’ Radicalisation

763538 - FAIR - JUST-AG-2016/JUST-AG-2016-03 PROJECT NUMBER: 763538

  • Prevenirea radicalizarii violente a detinutilor.
  • Promovarea dezangajarii.
  • Facilitarea reintegrarii in societate.

Utilizarea instrumentelor de evaluare

Grupul țintă

Ofițeri de penitenciar

Conducerea penitenciarelor

Psihologi

Asistenți sociali

Ofițeri de probațiune

Ofițeri de eliberare condiționată

Organizații Non-Guvernamentale

 

 

Numărul de participanți sugerat

14

 

Durata

2 ore

 

Echipamente

  • Tablă
  • Laptop
  • Proiector date
  • Flipchart
  • Proiecții audio
  • (sau televizor mare)
  • Material înmânat: Piramida Moghaddam

 

Obiectivul

În prezent, comportamentul terorist și de tip extremism violent reprezintă o provocare la nivel mondial. Acest flagel continuă a atragă mai mulți contribuitori psihologici și psihiatrici pentru sporirea măsurilor practice de contraterorism. Prezenta lecție are în vedere prezentarea instrumentelor dezvoltate pentru identificarea factorilor de risc de terorism, extremism, radicalizare și fundamentalism.

 

Rezultatele procesului de învățare

Cunoștințe

Cunoașterea istoricului teoretic asupra utilizării chestionarelor diferite și a altor instrumente create în încercarea de a identifica persoanelor supuse riscului de participare la actele de violență teroriste și extremiste. Până în prezent, acest subiect este prea puțin investigat și prezenta lecție are în vedere să analizeze punctele tari și punctele slabe ale acestor instrumente.

Abilități

Cunoașterea modului de utilizare a anumitor instrumente de identificare, participanții pot ajuta la procesul de învățare pentru aprecierea critică a chestionarelor distincte, diferitelor scale de punctare și a altor instrumente care previzionează și evaluează marker-ii psihologici.

Atitudini

Gestionarea afinităților și atitudinilor la adresa terorismului, extremismului, radicalizării și ideilor transmise de aceste concepte. Această lecție are în vedere să asigure o imagine de ansamblu asupra instrumentelor existente dezvoltate și a istoricului acestora, în scopul evaluării calității lor, a proprietăților psihometrice și mai specific, a valabilității și fiabilității acestora.

 

Introducere în lecție

Imaginați-vă că sunteți un ofițer care activează în Blocul C al penitenciarului unde aveți un deținut care este mai izolat de ceilalți deținuți și atunci când interacționează cu ei, își împărtășește întotdeauna vederile sale extremiste împotriva musulmanilor. De asemenea, este foarte atașat de convingerile sale încât recent chiar a crestat o zvastică cu ajutorul unei lame de bărbierit. Cum puteți evalua dacă acesta este un moment de extremism sau dacă persoana respectivă devine din ce în ce mai periculoasă?

 

Dezvoltare

Nivelul introductiv

Pasul  1: Dacă ar trebui să vă scrieți propriul manual de evaluare, ce caracteristici/aspecte/subiecte importante ați asocia radicalizării?

 

Pasul  2: Acum, împărțiți aceste caracteristici în următoarele capitole: Educație, Familie, Trăsături personale și Ideologii.

 

Pasul  3: Cum ați cuantifica riscul legat de caracteristicile pe care le-ați menționat? (1-5, 5 fiind cel mai radical)

 

Pasul  3:  Mai jos este prezentată piramida Moghaddam. Un Material înmânat cu piramida v-a fost deja transmis. Adăugați caracteristicile pe care le-ați cuantificat în Pasul de mai sus. Unde ați plasa individul în piramidă? De ce?

 

 

INERȚI
ACTIVIȘTI
RADICALI
TERORIȘTI

Pasul  3:  Ați menționa un punct de cotitură care ar determina dacă un individ este potențial radicalizat? De ce?

 

Nivelul avansat

Pasul  5: Citiți următoarea mini-biografie:

Tim este un student de 25 de ani. În prezent, urmează cursurile unei universități prestigioase. Își scrie disertația asupra apărării veteranilor naziști, în care afirmă că statul nu ar fi trebuit să-i pună sub acuzare din cauza spălării pe creier a grupului. Astfel, aceștia trebuie considerați nevinovați pe motivul nebuniei temporare. Este foarte fascinat de Germania nazistă și statele fasciste. Spune că această opinie își are originile în momentul când a alcătuit arborele genealogic al familiei sale și a găsit un număr mare de descendenți fasciști în familia sa. Uneori, glumește spunând că Hitler avea dreptate și că existența familiilor cu descendență adecvată conduce la existența unei lumi mai bune. Nu crede că societatea trebuie să fie atât de internațională și diversă și afirmă că culturile diferite nu pot trăi în pace. Totuși, are prieteni din diferite țări și culturi. Explică aceasta prin afirmarea faptului că aceștia au devenit parte din țara sa deoarece locuiesc acolo de atât de mult timp. Totuși, se simte superior pentru că, spune el, are o educație mai bună.

Tim a încercat de ceva timp să contacteze organizațiile neo-naziste, pretinzând că face aceasta cu privire la studiile sale. Dar, nu a avut succes. Familia sa este mai degrabă îngrijorată de faptul că el este predispus spre violență și furie atunci când opiniile îi sunt puse sub semnul întrebării.

 

Pasul  6: Utilizați instrumentele pentru a determina dacă Tim este supus riscului de radicalizare.

 

Pasul  7: Bărbatul de mai jos ar putea fi Tim? De ce? De ce nu?

 

 

 

 

Concluzii

Nivelul introductiv

Ați afirma cu certitudine că orice instrumente pe care le-ați utilizat pot fi 100% sigure? De ce? De ce nu?

Nivelul avansat

Având în vedere următorul articol din RAN, cum ați determina dacă evaluările efectuate ar putea conduce la evaluări valabile ale unei persoane radicalizate? Luați în considerare sexul și vârsta.

RAN – Gestionarea radicalizării într-un meniu penitenciar și de probațiune RAN P&P – documentul de lucru al practicienilor

 

Evaluare

Menționați trăsăturile pe care v-ați aștepta să le aibă un individ radicalizat.

Material de citit

Nivelul introductiv

Materiale obligatorii de citit

Dean, G. (2016). The 3 R’s of risk assessment for violent extremism (Cei trei R ai evaluării riscului de extremism violent), Journal of Forensic Practice, 19(2), 91-101

 

Materiale suplimentare de citit:

 

Nivelul avansat

Materiale obligatorii de citit:

RAN – Gestionarea radicalizării într-un meniu penitenciar și de probațiune RAN P&P – documentul de lucru al practicienilor

Materiale suplimentare de citit:

RAN – DOCUMENT EX POST: Evaluarea riscurilor referitoare la infractorii care acționează singuri

 

Informații pentru Facilitator

Facilitatorul trebuie să fie conștient de faptul că instrumentele de evaluare nu sunt disponibile maselor și doar cei care sunt autorizați au dreptul de a efectua evaluări și de a deține o copie a instrumentelor. Astfel, niciun instrument de evaluare nu a putut fi adăugat acestui plan de lecție.